בולט ג'רנל? למה ואיך?
- Maayan
- Dec 18, 2018
- 4 min read
Updated: Dec 25, 2018
במשך שנים ניסיתי לחפש את היומן המושלם. לא קטן ולא גדול, שיהיה בו מספיק מקום לכתיבה אבל לא יותר מידי, שיהיה פרקטי מאוד אבל שגם ייתן לי חופש ליצירתיות ולהשראה.
בכל שנה מחדש הייתי קונה יומן מודפס מ"קרביץ" או מ"אופיס דיפו", מחזיקה איתו ממש יפה בערך חודש ואז לאט לאט עוברת לקשקש משימות על פתקיות דביקות, בפינות של מחברות או על דפים אקראיים שמסיימים את חייהם בפח במקרה הטוב ומתחת למיטה במקרה הרע.
אז מה השתנה? בחופש הגדול של לפני כיתה יא' או יב' גיליתי בשיטוטי ביוטיוב קהילה שלמה של א.נשים שיוצרים את היומנים שלהם בעצמם. הרגשתי כמו ילדה קטנה שנכנסה לחנות ממתקים ענקית, והתחלתי לחקור את העניין קצת יותר לעומק, וכך גיליתי את הבולט ג'רנל.
מה זה בעצם?
בולט ג'רנל (BULLET JOURNAL) בתרגום חופשי- יומן נקודות, או בקיצור בוג'ו (BUJO) היא שיטה לתכנון זמן ומשימות שהמציא ריידן קרול, (מוזמנים ומוזמנות לקרוא עוד באתר שלו, כאן) וכל מה שצריך בשביל לקיים אותה זו מחברת ריקה ועט.
השיטה, בבסיסה, מכילה מספר אלמנטים, חוקים וטכניקות לתכנון וסידור הזמן והיעילות שלכן, אבל הפכה להרבה הרבה יותר מזה. בשבילי, הבולט ג'רנל הוא המקום לתכנן ולתעד את החיים שלי. יש בו מקום לכל הדברים שחשובים לי באמת, מסוג הפריסות חודשיות שאני מעדיפה להשתמש בהן, ו עד עמודי תכנון פרוייקטים, עמודי מעקב אימונים או ספרים לקריאה וגם קשקושים, תמונות שצילמתי או מילים וציטוטים של שירים שאני אוהבת. זה גם המקום שלי לקצת יצירתיות בתוך השגרה המטורפת (והמשעממת) שכולנו חיים בתוכה.
אז בגלל שיש המון פוסטים וסרטונים ברשת שמראים את השלבים ליצירת בולט ג'רנל, ומפרטים את השיטה של ריידן, ולכבוד 2019 החדשה וההרגלים החדשים שיבואו איתה, קבלו עשרה טיפים לאיך להתחיל בולט ג'רנל ולהתמיד בו לאורך זמן.
1. לא ללכת באופן עיוור
באינטרנט, כמו באינטרנט, לכל אחד יש דעה וכל אחד מראה את הטוב ביותר שיש לו להציע. בחיפוש פשוט של המילים "בולט ג'רנל" בגוגל, יפרשו לפניכן המון תוצאות שמראות פריסות מינימליסטיות ומדוייקות מאוד, או מוגזמות עם המון ציורים וצבעים שנראים מינימום כאילו פיקאסו בעצמו צייר אותם. העניין הוא להיות ביקורתיים ולאסוף רק את מה שמתאים לכם ולצרכים שלכם. גם בשיטה הרשמית של ריידן, צריך לקחת רק את מה שיועיל לכם. (אני למשל, לא משתמשת בתוכן עניינים, אלא מעדיפה סימניות ופתקיות דביקות לאורך המחברת.)
2. תכנון מראש, לפחות בהתחלה.
לפני שבכלל מתחילים מחברת חדשה, קחו רגע עם עצמכן, להכין רשימה של הציפיות והדרישות שלכן מהיומן החדש.
מה חשוב לך? מה את מחפשת לתעד או לשנות בחיים? האם את צריכה רשימת ימי הולדת, או שגם ככה את זוכרת הכל בעל פה? האם את רוצה רשימה לספרים שאת רוצה לקרוא או למקומות ללכת אליהם, או שהבוג'ו שלך יהיה יותר "רשמי" וענייני? רשימה כזו (וגם סקיצות קטנות של כל עמוד ראשי ומה יהיה בו), עוזרת מאוד להבין מה את רוצה ולחשוש פחות מהמחברת הריקה והמאיימת.
3. להיות פתוחים לשינויים עברו כבר חודשיים ולא נגעת בפריסה השנתית? זו ההזדמנות לשנות אותה! הלו"ז היומי שללכם עמוס בטירוף ואין מקום לכתוב את הכל? בשבוע הבא תשנו את הפריסה השבועית והיומית... היופי בבולט ג'רנל, הוא שבשונה מיומן מודפס, הפריסות והחודשים נבנים בו יחד עם ההתקדמות הזמן. לכן, יש אפשרות ליצור המון שינויים מרעננים!
4. לא לפחד לטעות- לטעות בכוונה!
לטעות זה מפחיד. מודה. אבל כשאנחנו טועים אנחנו גם לומדים הלאה ומשתפרים, ובכלל- כולנו אנושיים ואנשים עושים הרבה טעויות. מה שעזר לי להתגבר על פוביית הטעויות שלי, הוא "לטעות בכוונה". לדוגמה, לשרטט קווים בלי סרגל ככה שהם יצאו עקומים, לטעות מידי פעם באיות של כותרות וכו'. ככה התרגלתי לראות אי שלמות ביומן שלי, וכשהטעויות האמיתיות הגיעו בטעות, התייחסתי אליהן יותר בסבלנות ובנחת.
5. לא לפחד מביקורת
הבולט ג'רנל הוא שלכם! ולכן אף אחד אחר לא צריך לראות אותו אם לא תרצו בכך. המחשבה הזו עוזרת לשחרר ולבטל את הצורך בביקורת חברתית ("הכותרת הזו יפה או לא?", "הפריסה הזו פתטית"...), כך שאתם חופשיים לעשות כל מה שתרצו במחברת שלכם, גם אם אחרים לא מתחברים לזה.
6. להתחיל בקטן
כל החשבונות בנושא בולט ג'רנל ברשתות החברתיות מפתים מאוד לצאת ולקנות מחברת יקרה ואיכותית, מליון טושים ומרקרים וערמה של מדבקות שלא מביישת אף חנות יצירה.
אבל האמת היא שהגישה הזו לא מתאימה לכולם. עדיף להתחיל עם מחברת פשוטה, עט טוב, עיפרון ומחק ואולי קצת טושים או מרקרים לצבע, ולאט לאט להוסיף ולשדרג- ככל שמכירים יותר את השיטה ומה מתאים לכן בתוכה.
7. מחברת ריקה ומאיימת? כשאני פותחת מחברת חדשה, אני אוהבת "להשמיש" אותה, כלומר, לגרום לה להרגיש קצת משומשת.
אם זה לפתוח אותה בכל מיני עמודים שונים כדי לשבור את הקשיחות שלה, להדביק דברים על הכריכה או לעבור כל כמה עמודים ולהדביק תמונה או מדבקה קטנה. זה גורם לי להרגיש יותר מחוברת למחברת, וגם לרצות לכתוב בה יותר כדי להגיע לאותן תמונות.
8. להקדיש לו זמן איכות- להפוך אותו להרגל
הרבה פעמים אנחנו נשאבים לשגרה ושוכחים לעדכן את היומן. כדאי ליצור הרגל מהנה, פעם בשבוע או פעם ביום, לשבת עם כוס קפה או תה, לפתוח את היומן ולעבור על היום שהיה ועל היום שיהיה מחר. ככה לאט לאט תפתחו צפייה לכתוב בו וגם תעמדו במטרות שלכן!
9. לייצר תחושות הצלחה וסיפוק
כשמשהו מצליח- אנחנו רוצים להתמיד בו. לכן אם היומן יספק לכן תחושת הצלחה- יהיה קל יותר להתמיד בו.
איך יוצרים כזו?
מקדישים מקום לכתיבת חוויות טובות או זיכרונות, מכינים טבלת מעקב הרגלים ומסמנים בכל פעם שמבצעים הרגל, חוזרים ליומן אחרי כל סיום משימה ומסמנים שסימנתן, ועוד המון רעיונות אחרים!
10. לא לפחד להתחיל מחדש כל דף במחברת הוא התחלה חדשה. משהו לא עבד? מתחילים מחדש. משהו יצא מכוער? מתחילים מחדש. המון זמן לא נגעתם במחברת? מתחילים מחדש! זה כל כך פשוט, וזה, לדעתי, כל היופי בשיטה.
מוזמנות ומוזמנים להיכנס לקובץ הזה ולהוריד דף מדבקות חינמי לבולט ג'רנל! אפשר להדפיס על דף מדבקה או להדפיס על דף רגיל ולהדביק במחברת בעזרת דבק סטיק :)
עד לפעם הבאה,
מעיין ❤
Comments